Jak zadbać o czystość i zdrowie kur? Higiena kurnika krok po kroku

Utrzymanie kurnika w czystości to jeden z najważniejszych elementów hodowli. Zaniedbany kurnik to idealne środowisko dla pasożytów, grzybów i nieprzyjemnego zapachu. Oto prosty przewodnik, jak dbać o higienę w kurniku.

1. Regularne sprzątanie

Częstotliwość zależy od liczby kur i systemu hodowli, ale najczęściej zaleca się:

  • codzienne usuwanie nieczystości spod grzęd,
  • cotygodniową wymianę ściółki,
  • pełne czyszczenie co 4–6 tygodni.

 

2. Wybór ściółki

Najczęściej stosuje się:

  • słomę,
  • trociny,
  • pellet drewniany.

Pellet jest najbardziej higieniczny i dobrze chłonie wilgoć.

 

3. Wentylacja kurnika

Dobra cyrkulacja powietrza zapobiega:

  • wilgoci,
  • powstawaniu amoniaku,
  • chorobom układu oddechowego.

Otwory wentylacyjne muszą być zabezpieczone siatką.

 

4. Profilaktyka przeciw pasożytom

Warto stosować:

  • kąpiele piaskowo–popiołowe,
  • naturalne olejki eteryczne (np. sosnowy, cedrowy),
  • okresowe odrobaczanie stada.

 

5. Kontrola zdrowia kur

Zwracaj uwagę na:

  • brak apetytu,
  • apatię,
  • nastroszone pióra,
  • biegunkę,
  • nierówne oddychanie.

Wczesna reakcja zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób w stadzie.

21 listopada 2025

Czytaj więcej

arrow left
arrow right